Kajszis-pálinkás túrótorta recept

Receptek » Kajszis-pálinkás túrótorta recept

 

 

 

 

 

hozzávalók / 12 adag

 

A piskótához

  • 70 g finomliszt
  • 130 g cukor
  • 110 g vaj
  • 1 kk sütőpor
  • 1 ek vanília kivonat (elhagyható)
  • 1 ml mandulaaroma (elhagyható)
  • 3 db tojás
  • 100 g marcipán
  • 1 csipet só

A túrókrémhez

  • 500 g tehéntúró (félzsíros, inkább krémes állagú)
  • 500 ml habtejszín
  • 1 ek vanília kivonat
  • 100 g cukor (kóstolás szükséges!)
  • 8 dkg aszalt sárgabarack
  • 0.5 dl pálinka (kajszibarack-pálinka az áztatáshoz)
  • 1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

A baracktöltelékhez

  • 500 g sárgabaracklekvár (sűrű)
  • 0.2 dl pálinka (használhatjuk azt, amit áztatás közben a barackok nem szívtak fel)

A díszítéshez

  • 500 g étcsokoládé (min. 70 % kakaótartalmú)
  • 5 csepp ételfesték (pirosas-bronzos, de elhagyható)
  • 5 dkg aszalt sárgabarack (pálinkába áztatva)

 

elkészítés

  1. 3 piskótalapot készítünk. (Célszerű külön megsütni őket, mert így szép magasra felnőnek.) A cukrot, a marcipánt és egy kanál lisztet mixerben homok állagúra keverünk.
  2. Hozzáadjuk a puha vajat, a mandula és a vanília kivonatot, habosra keverjük.
  3. Egyesével belekeverjük a tojásokat.
  4. A lisztet összeszitáljuk a sóval és a sütőporral, aztán óvatosan beleforgatjuk a masszába. A massza felét sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük.
  5. 160 °C-on kb. 35 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha aranybarna. A sütés elején kicsit hólyagos lesz a teteje, majd megnő, ami a sütés után picit összeesik.
  6. A sütőből kivéve várjunk egy picit, míg meghűl, majd vegyük ki a tortaformából, és válasszuk le a sütőpapírt a piskóta aljáról. Hagyjuk kihűlni. (Megjegyzés: A lapokat előző nap is elkészíthetjük.)
  7. Túrókrém: A túrót burgonyatörővel áttörjük, hozzáadjuk a kristálycukrot, jól összekeverjük, hozzáadjuk az aprított, pálinkába áztatott barackszemeket (kb. 1 éjszaka áztatás szükséges), majd a tejszínhabot is óvatosan hozzákeverjük. Kóstolás szükséges, hogy mennyire édes, mert ez a túrótól is függ, illetve a részeges barack mennyire uralja az ízeket.
  8. Baracktöltelék: Magas gyümölcstartalmú barackdzsemet (turmixolva, ha esetleg héjdarabokat is tartalmaz) összekeverjük egy kupica barackpálinkával.
  9. Összeállítás: A tortakarikára vékony rétegben felkenjük a baracktölteléket, majd a túrót kb. 0,5 cm vastagon.
  10. Ráhelyezzük a következő piskótát, töltjük, majd ugyanígy folytatjuk a következő lappal.
  11. Rövid időre fagyasztóba tesszük.
  12. Végül megigazítjuk a tölteléket cukrász kenőkéssel, a hiányokat pótoljuk, és bevonjuk a piskótát vékony rétegben baracktöltelékkel.
  13. Díszítés: Az étcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, áthúzzuk vele a tortát. Ha nem szeretnénk, hogy kemény legyen a bevonat, akkor növényi olajat keverjünk az olvasztott csokoládéhoz.
  14. Ha megszilárdult, a torta tetejét csoki bon-bonnal, ételfesték és ecset segítségével díszítjük. 
  • sütési hőfok: 160°C
  • tepsi mérete: 23 cm

 

forrás: nosalty.hu