Szilvapálinkás puncstorta recept

Receptek » Szilvapálinkás puncstorta recept

 

 

 

 

 

hozzávalók / 12 adag

 

Torta tészta

  • 6 db tojás
  • 6 csapott ek cukor
  • 1 csipet só
  • 6 púpozott ek rétesliszt
  • 0.5 citromból nyert citromhéj
  • 1 kávéskanál sütőpor

Töltelék

  • 5 dkg babapiskóta
  • 10 dkg szilvalekvár
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 1 dl erős feketekávé
  • 5 dkg dió
  • 10 dkg vaj
  • 7 dkg gyümölcscukor
  • 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
  • 1 dl habtejszín
  • 4 ek pálinka (szilvapálinka)

Máz

  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 ek gránátalma szirup

 

 

elkészítés

Torta tészta

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral, citromhéjjal fehéredésig keverjük.
  2. Három részre osztva a fehérjét belekeverjük a cukros sárgájába, majd kanalanként adagolva a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk, vigyázva, hogy a habot ne nagyon törjük össze.
  3. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, arra öntjük a tésztát.
  4. 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütjük.
  5. Ha tészta megsült, a sütő ajtaját résnyire nyitjuk, úgy hagyjuk langyosra hűlni, majd csak utána vesszük ki. Rácson teljesen kihűtjük, és akkor vesszük ki a formából.
  6. A torta tetejéből kb. 2 cm-es lapot levágunk, félretesszük. A torta belsejét kivájjuk kanállal úgy, hogy mindenütt 2 cm-es perem maradjon.

Töltelék

  1. Erős kávét főzünk, amit a kivájt tésztára öntünk. Ugyanígy teszünk a tejszínnel is.
  2. Az aszalt szilvát feldaraboljuk, beáztatjuk a pálinkába.
  3. A diót durvább darabokra vágjuk, belekeverjük a töltelékbe.
  4. A szilvalekvárral megkenjük a kivájt torta belsejét, hogy mindenhová jusson a lekvárból.
  5. A piskótát, kávét, tejszínt, kakaót, cukrot, szobahőmérsékletű vajat, feldarabolt diót, pálinkás szilvát keverőtálban összekeverjük, s ha kicsit lazának találjuk a tésztát, törünk még bele néhány babapiskótát.
  6. A tölteléket visszatöltjük a torta belsejébe, lefedjük a félretett tetejével, kicsit rányomkodjuk.

Máz

  1. A porcukrot, a gránátalma szirupot és egy tojásfehérjét addig keverünk, míg összeáll (nem kell habbá verni).
  2. A torta tetején egyenletesen elsimítjuk, hogy mindenhol fedje.
  3. A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 26x26x8 cm

 

forrás: nosalty.hu