Szilvapálinkás puncstorta recept
Receptek » Szilvapálinkás puncstorta recept
hozzávalók / 12 adag
Torta tészta
- 6 db tojás
- 6 csapott ek cukor
- 1 csipet só
- 6 púpozott ek rétesliszt
- 0.5 citromból nyert citromhéj
- 1 kávéskanál sütőpor
Töltelék
- 5 dkg babapiskóta
- 10 dkg szilvalekvár
- 10 dkg aszalt szilva
- 1 dl erős feketekávé
- 5 dkg dió
- 10 dkg vaj
- 7 dkg gyümölcscukor
- 2 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
- 1 dl habtejszín
- 4 ek pálinka (szilvapálinka)
Máz
- 20 dkg porcukor
- 1 db tojásfehérje
- 1 ek gránátalma szirup
elkészítés
Torta tészta
- A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval felverjük kemény habbá, a sárgáját a cukorral, citromhéjjal fehéredésig keverjük.
- Három részre osztva a fehérjét belekeverjük a cukros sárgájába, majd kanalanként adagolva a sütőporral elkevert lisztet is beleforgatjuk, vigyázva, hogy a habot ne nagyon törjük össze.
- Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt rakunk, arra öntjük a tésztát.
- 160 fokra előmelegített sütőben hőlégkeverésen kb. fél óra alatt megsütjük.
- Ha tészta megsült, a sütő ajtaját résnyire nyitjuk, úgy hagyjuk langyosra hűlni, majd csak utána vesszük ki. Rácson teljesen kihűtjük, és akkor vesszük ki a formából.
- A torta tetejéből kb. 2 cm-es lapot levágunk, félretesszük. A torta belsejét kivájjuk kanállal úgy, hogy mindenütt 2 cm-es perem maradjon.
Töltelék
- Erős kávét főzünk, amit a kivájt tésztára öntünk. Ugyanígy teszünk a tejszínnel is.
- Az aszalt szilvát feldaraboljuk, beáztatjuk a pálinkába.
- A diót durvább darabokra vágjuk, belekeverjük a töltelékbe.
- A szilvalekvárral megkenjük a kivájt torta belsejét, hogy mindenhová jusson a lekvárból.
- A piskótát, kávét, tejszínt, kakaót, cukrot, szobahőmérsékletű vajat, feldarabolt diót, pálinkás szilvát keverőtálban összekeverjük, s ha kicsit lazának találjuk a tésztát, törünk még bele néhány babapiskótát.
- A tölteléket visszatöltjük a torta belsejébe, lefedjük a félretett tetejével, kicsit rányomkodjuk.
Máz
- A porcukrot, a gránátalma szirupot és egy tojásfehérjét addig keverünk, míg összeáll (nem kell habbá verni).
- A torta tetején egyenletesen elsimítjuk, hogy mindenhol fedje.
- A tortát egy éjszakára hűtőbe tesszük összeérni.
- sütési hőfok: 160°C
- sütési mód: hőlégkeveréses
- tepsi mérete: 26x26x8 cm
forrás: nosalty.hu