Szilvás palacsinta recept

Receptek » Szilvás palacsinta recept

 

 

 

 


hozzávalók / 3 adag

 

A palacsintához

  • 10 dkg finomliszt
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 ek napraforgó olaj
  • 1 csipet só

A szószhoz

  • 50 dkg szilva
  • 20 dkg cukor
  • 20 ml pálinka (lehetőleg szilva, de ki is hagyható)
  • 2 dl vörösbor
  • 1 ek vaj

 

elkészítés

A palacsintához

  1. Simára keverjük az összes alapanyagot, ha túl sűrű, lazíthatjuk szódával vagy szénsavas ásványvízzel.
  2. Forró serpenyőben kisütjük a minél vékonyabb palacsintákat. Ebből a mennyiségből kb. 6 db lesz.
  3. Felhasználásig melegen tartjuk.

A szószhoz

  1. Közepes lángon hevítjük a serpenyőt, majd egyenletesen eloszlatjuk benne a cukrot. Kb 8 perc alatt középbarna karamellt készítünk.
  2. Közben kimagozzuk a szilvákat, és félbe, vagy ha szükséges, negyedbe vágjuk.
  3. A karamellt felöntjük a vörösborral (vigyázat, sistereg), majd beledobjuk a szilvákat, és ennél a pontnál a pálinkát is hozzáönthetjük.
  4. Addig kevergetjük, míg a karamell fel nem oldódik a borban. Ezután 1-2 percre le is fedhetjük, ha a szilvák nagyon éretlenek, de ez általában nem szükséges: puhára pároljuk a szilvákat.
  5. A tűzről levéve beledobjuk a hideg vajat, és olvadásig keverjük. A szirupos szilvát a negyedbe hajtott palacsintákra öntjük, és melegen tálaljuk.

 

forrás: nosalty.hu